Stuur een e-mail naar welkom@24-7admin.nl
of bel met 0528 522 159

Stuur een e-mail naar welkom@24-7admin.nl of bel met 0528 522 159

Wat zijn de regels omtrent relatiegeschenken en belastingaftrek?


Als ondernemer waardeer je je zakenrelaties en dit kun je ze bijvoorbeeld laten merken met een relatiegeschenk. Het is natuurlijk leuk wanneer je de waarde daarvan in mindering kunt brengen op je belastbaar inkomen. Maar dit is niet altijd toegestaan, ook al betreft het een zakelijke uitgave. In dit artikel leggen we uit waaraan een relatiegeschenk moet voldoen om voor belastingaftrek in aanmerking te komen.


Publiceerdatum: 26-09-2019


Relatiegeschenken en voorbelasting

Meestal zijn relatiegeschenken aftrekbaar als voorbelasting. Voorbelasting is de btw die bedrijven aan andere bedrijven in rekening brengen wanneer ze goederen of diensten aan hen leveren. Tijdens de btw-aangifte kun je als schenkend bedrijf de in rekening gebrachte btw aftrekken als voorbelasting. Hier zijn echter wel twee voorwaarden aan verbonden. Een relatiegeschenk is niet aftrekbaar wanneer:

  • de ontvanger van je geschenk minder dan 30% btw over het product zou kunnen aftrekken wanneer ze het zelf zouden kopen
  • en/of je geschenk(en) een totale waarde heeft van meer dan € 227,- (excl. Btw) per begunstigde per jaar


Wat valt er onder relatiegeschenken?

Een relatiegeschenk is een incidentele gift die je jouw bestaande relaties namens je bedrijf schenkt. Deze bestaande relaties kunnen leveranciers van producten of diensten aan je onderneming, maar ook klanten zijn. Hierbij gaat het niet om geschenken aan nieuwe klanten (zoals welkomstgeschenken) of aan medewerkers. De kosten van relatiegeschenken zijn, zonder de btw, aftrekbaar en kunnen in de meeste gevallen volgens de normale regeling als kosten worden opgevoerd. Ze kunnen als representatiekosten worden opgevoerd: kosten die je maakt om je onderneming te presenteren.


Hoeveel is aftrekbaar op relatiegeschenken?

Omdat er aan representatiekosten geen tegenprestatie verbonden is, trekt de Belastingdienst deze kosten in twijfel. Ze zijn dan ook deels aftrekbaar. Dit houdt in dat je relatiegeschenken op twee manieren kunt verwerken in je administratie. Ofwel door 80% van de beperkt aftrekbare kosten af te trekken, ofwel door de drempel van € 4.600,- te gebruiken. Het drempelbedrag betekent dat alleen de uitgaven die boven deze drempel uitkomen van de uitgaven mogen worden afgetrokken. De eerste € 4.600,- kosten zijn in dit geval niet aftrekbaar van de belasting, alle kosten die vervolgens gemaakt worden wel.


Voorbeelden uit de praktijk

Wanneer zijn relatiegeschenken nu aftrekbaar? Met een aantal voorbeelden uit de praktijk maken we de regelgeving nog wat helderder:

Voorbeeld 1

Je geeft een van jouw dienstverleners een beeldhouwwerk met een waarde van € 250,- cadeau. Zou deze medewerker het beeldhouwwerk zelf kopen, dan kan hij de btw niet aftrekken omdat hij dit niet binnen zijn bedrijf gebruikt. De btw is dus ook voor jou niet aftrekbaar.


Voorbeeld 2

Je geeft een van jouw dienstverleners kantoorartikelen met een waarde van € 250,- cadeau, die deze binnen zijn bedrijf kan gebruiken. Zou deze medewerker de kantoorartikelen zelf kopen, dan kan hij de btw wel aftrekken omdat hij het binnen zijn bedrijf gebruikt. In dit geval kun je de kosten van het relatiegeschenk aftrekken van de voorbelasting.


Voorbeeld 3

Schenk je dezelfde dienstverlener een beeldhouwwerk met een waarde van € 100,-? Dan vallen de kosten van het cadeau onder het drempelbedrag van € 227,- per persoon per jaar en mag je ook deze kosten aftrekken van de voorbelasting.


Wanneer je relatiegeschenken aan meerdere personen in een onderneming schenkt, dien je de kosten door het aantal ontvangers te delen om te bepalen of ze onder het drempelbedrag uitkomen. Wil je zeker weten dat de kosten aftrekbaar zijn? Geef dan een relatiegeschenk met een waarde van minder dan € 227,- (excl. Btw) cadeau, of iets wat binnen het eigen bedrijf kan worden gebruikt.


Wens je hier meer informatie over? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door ons te bellen op 0528 522159 of vul ons contactformulier in op de website.


Bel ons direct

Contactformulier invullenSnel en voordelig jouw boekhouding
bij 24-7admin uitbesteden